Physiological, phenological and productive responses of tomato (Solanum licopersicum L.) plants treated with QuitoMax.

Authors

  • Juan José Reyes Pérez Universidad Técnica Estatal de Quevedo (Ecuador)
  • Emmanuel Enríquez-Acosta Universidad Técnica de Cotopaxi (Ecuador)
  • Bernardo Murillo- Amador Centro de Investigaciones Biológicas del Noroeste S.C. (México)
  • Miguel A. Ramírez-Arrebato Unidad Científico Tecnológica de Base los Palacios (Cuba)
  • Aida T. Rodríguez-Pedroso Unidad Científico Tecnológica de Base los Palacios (Cuba)
  • Liliana Lara-Capistrán Universidad Veracruzana Campus Xalapa (México)
  • Luis G. Hernández-Montiel Centro de Investigaciones Biológicas del Noroeste S.C. (México)

DOI:

https://doi.org/10.7764/rcia.v45i2.1943

Keywords:

Biostimulant, chitosan, vegetable

Abstract

J.J. Reyes-Pérez, E.A. Enríquez-Acosta, B. Murillo-Amador, M.A. Ramírez-Arrebato, A.T.

Rodríguez-Pedroso, R. Zulueta-Rodríguez, and L.G. Hernández-Montiel. Physiological,

phenological and productive responses of tomato (Solanum licopersicum L.) plants treated

with QuitoMax. 2018. Cien. Inv. Agr. 45(2): 120-127. The objective of this study was to

evaluate the foliar application of the biostimulant QuitoMax at concentrations 100, 200, 300

and 400 mg·ha-1 in comparison to a control without the application of QuitoMax on the height

and stem thickness of tomato plants. The durations of the plant phenological phases, productive

indicators (the number of fruit, bunches per plant, the number of fruits per bunches, the polar

and equatorial diameters of the fruit, the mass of the fruit and crop yield), the quality of the fruit

expressed as the total soluble solids and acidity, and the commercial quality of the harvested

fruits were also evaluated. The highest concentrations of QuitoMax (300 and 400 mg·ha-1) were

found to produce the most vigorous plants, lengthened the duration of the plant phenophases,

and resulted in significantly higher values in the production indicators, including the fresh mass

of the fruits and performance. Additionally, they produced fruits with a higher content of total

soluble solids.

Author Biographies

Juan José Reyes Pérez, Universidad Técnica Estatal de Quevedo (Ecuador)

Universidad Técnica Estatal de Quevedo. Av. Walter Andrade. Km 1.5 vía a Santo Domingo. Quevedo, Los Ríos, Ecuador.

Emmanuel Enríquez-Acosta, Universidad Técnica de Cotopaxi (Ecuador)

Universidad Técnica de Cotopaxi. Extensión La Maná. Av. Los Almendros y Pujilí, Edificio Universitario,

La Maná, Ecuador.

Bernardo Murillo- Amador, Centro de Investigaciones Biológicas del Noroeste S.C. (México)

Centro de Investigaciones Biológicas del Noroeste S.C., Instituto Politécnico Nacional No. 195. Colonia

Playa Palo de Santa Rita Sur, La Paz, Baja California Sur, México.

Miguel A. Ramírez-Arrebato, Unidad Científico Tecnológica de Base los Palacios (Cuba)

Unidad Científico Tecnológica de Base los Palacios, Pinar del Río perteneciente al Instituto Nacional de

Ciencias Agrícolas (INCA), Cuba.

Aida T. Rodríguez-Pedroso, Unidad Científico Tecnológica de Base los Palacios (Cuba)

Unidad Científico Tecnológica de Base los Palacios, Pinar del Río perteneciente al Instituto Nacional de

Ciencias Agrícolas (INCA), Cuba.

Liliana Lara-Capistrán, Universidad Veracruzana Campus Xalapa (México)

Universidad Veracruzana Campus Xalapa, Facultad de Ciencias Agrícolas. Circuito Universitario Gonzalo

Aguirre Beltrán s/n, Zona Universitaria. Xalapa, Veracruz, México.

Luis G. Hernández-Montiel, Centro de Investigaciones Biológicas del Noroeste S.C. (México)

Centro de Investigaciones Biológicas del Noroeste S.C., Instituto Politécnico Nacional No. 195. Colonia

Playa Palo de Santa Rita Sur, La Paz, Baja California Sur, México.

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Published

2018-08-30

Issue

Section

RESEARCH ARTICLE