Bioactive compounds of loquat (Eriobotrya japonica Lindl.) cv. Golden Nugget and analysis of in vitro functionality for hyperglycemia management

Authors

  • Jaime Ahumada Pontificia Universidad Católica de Valparaíso (Chile)
  • Claudia Fuentealba Pontificia Universidad Católica de Valparaíso (Chile)
  • José Antonio Olaeta Pontificia Universidad Católica de Valparaíso (Chile)
  • Pedro Undurraga Pontificia Universidad Católica de Valparaíso (Chile)
  • Romina Pedreschi Pontificia Universidad Católica de Valparaíso (Chile)
  • Kalidas Shetty North Dakota State University (Estados Unidos)
  • Rosana Chirinos Universidad Nacional Agraria La Molina (Perú)
  • David Campos Universidad Nacional Agraria La Molina (Perú)
  • Lena Gálvez-Ranilla Pontificia Universidad Católica de Valparaíso (Chile)

DOI:

https://doi.org/10.7764/rcia.v44i3.1816

Keywords:

Eriobotrya japonica, phenolic compounds, antioxidants, anti-hyperglycemia, loquat

Abstract

The loquat cultivar Golden Nugget (leaves, flowers and fruits), which has potential commercial importance in Chile, was analyzed for targeted bioactive composition (total phenolic contents: TPC, phenolic profiles and triterpenic acids) and in vitro bioactivity such as antioxidant capacity (AC) and inhibitory activity against enzymes relevant for hyperglycemia (α-amylase and α-glucosidase) and hypertension (angiotensin I-converting enzyme, ACE-I) management. Leaves and flowers had higher TPC and AC than fruits and hydroxycinnamic acid derivatives were found in all structures by HPLC. Chlorogenic acid and quercetin derivatives were detected only in leaves and flowers, which also inhibited the α-amylase and α-glucosidase enzymes, but flowers showed the highest anti-hyperglycemia activity. No inhibition of ACE-I and hyperglycemiarelevant enzymes were found in loquat fruits; additionally, TPC and AC were high at the green stage. Loquat leaves and flowers are sources of phenolic bioactives with potential for diet-based hyperglycemia management. No triterpenic acids were found in any of the loquat parts.

Author Biographies

Jaime Ahumada, Pontificia Universidad Católica de Valparaíso (Chile)

Pontificia Universidad Católica de Valparaíso, Facultad de Ciencias Agronómicas y de los Alimentos, Escuela de Agronomía. Calle San Francisco s/n La Palma, Quillota. Chile

Claudia Fuentealba, Pontificia Universidad Católica de Valparaíso (Chile)

Pontificia Universidad Católica de Valparaíso, Facultad de Ciencias Agronómicas y de los Alimentos, Escuela de Alimentos, Laboratorio de Química y Bioquímica de Alimentos. Avenida Waddington 716, Valparaíso, Chile.

José Antonio Olaeta, Pontificia Universidad Católica de Valparaíso (Chile)

Escuela de Agronomía, Facultad de Ciencias Agronómicas y de los Alimentos, Pontificia Universidad Católica de Valparaíso, Calle San Francisco s/n La Palma, Quillota. Chile.

Pedro Undurraga, Pontificia Universidad Católica de Valparaíso (Chile)

Escuela de Agronomía, Facultad de Ciencias Agronómicas y de los Alimentos, Pontificia Universidad Católica de Valparaíso, Calle San Francisco s/n La Palma, Quillota. Chile.
Chile

Romina Pedreschi, Pontificia Universidad Católica de Valparaíso (Chile)

Escuela de Agronomía, Facultad de Ciencias Agronómicas y de los Alimentos, Pontificia Universidad Católica de Valparaíso, Calle San Francisco s/n La Palma, Quillota. Chile.
Chile

Kalidas Shetty, North Dakota State University (Estados Unidos)

Department of Plant Sciences, North Dakota State University, Fargo, ND 58108, USA.
United States

Rosana Chirinos, Universidad Nacional Agraria La Molina (Perú)

Instituto de Biotecnología. Universidad Nacional Agraria La Molina, Av. La Molina s/n, Lima, Perú.

David Campos, Universidad Nacional Agraria La Molina (Perú)

Instituto de Biotecnología. Universidad Nacional Agraria La Molina, Av. La Molina s/n, Lima, Perú.

Lena Gálvez-Ranilla, Pontificia Universidad Católica de Valparaíso (Chile)

Escuela de Alimentos, Laboratorio de Química y Bioquímica de Alimentos, Facultad de Ciencias Agronómicas y de los Alimentos, Pontificia Universidad Católica de Valparaíso, Avenida Waddington 716, Valparaíso, Chile. Instituto de Biotecnología. Universidad Nacional Agraria La Molina, Av. La Molina s/n, Lima, Perú.

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Published

2017-12-27

Issue

Section

RESEARCH PAPER